Bob Evers

Frequently Asked Questions (Veelgestelde Vragen) over Jan, Bob en Arie en Willy van der Heide


Regelmatig (via e-mail of de mailing-list) ontmoeten we mensen die door het Internet Bob Evers opnieuw ontdekt hebben. Ze gaan weer herlezen, ze rennen naar een boekwinkel om nieuwe of ontbrekende deeltjes te kopen en blijven vervolgens met massa's vragen zitten. Natuurlijk vinden ze al snel de weg naar de officiële Bob Everspagina's, maar ook daar worden niet alle raadsels opgelost. Speciaal voor deze mensen is de FAQ, de 'Frequently Asked Questions' (of, in goed Nederlands, de 'Vaak Gestelde Vragen') gemaakt. Lees 'm op uw gemak door en, mocht deze FAQ niet overal in voorzien, stuur gerust een mailtje (mail-adressen aan het eind van de FAQ).

Veel plezier bij het lezen van de FAQ.


Vragen

Algemeen
Wat is Bob Evers?
Enige afkortingen en begrippen

Bob en zijn vrienden
Wie is Bob Evers?
Wie is Jan Prins?
Wie is Arie Roos?

De geestelijke vaders
Wie is Willy van der Heide?
Wie is Peter de Zwaan?
Pseudoniemen en andere werken van Willy van der Heide

De Bob Evers-boeken
De Bob Evers-serie compleet
Hoe zit het met de diverse uitgaven van de boeken?
Waar zijn Bob Evers-boeken te koop?
Wat zijn redelijke prijzen in antiquariaten?

Bob Evers leeft!
Publicaties en activiteiten rond Bob Evers
Bob Evers "VIP's"
Internet


Antwoorden

Algemeen
Wat is Bob Evers?
Bob Evers is een jeugdboekenserie, geschreven door Willy van der Heide in de jaren '50-'60. Peter de Zwaan heeft de serie eind jaren '80 voortgezet en schrijft elk jaar een nieuw deel. In de boeken beleven drie jongens, Jan Prins, Arie Roos en Bob Evers avonturen waar iedere jongen en menig meisje van droomt. Ze bestrijden muiters, smokkelaars, internationale gangsters en zijn regelmatig de rechterhand van de Amerikaanse FBI. Ze reizen over de hele wereld, nemen het vliegtuig, huren auto's of taxi's bij de vleet en zien ook nog kans bergen geld te verdienen met hun avonturen. De eigenschappen en hebbelijkheden van de drie jongens zorgen, samen met de levendige schrijfstijl van de auteurs, voor komische dialogen en beschrijvingen.
Vragen

Enige afkortingen en begrippen
BE: Bob Evers
EA: Encyclopaedia Apriana. Het grote Bob Evers-naslagwerk van Roger Schenk
EB: Encyclopaedia Britannica. De bekende 32-delige encyclopedie en de favoriete lektuur van Jan Prins
HC: HardCover. De gebonden uitgaves die tot 1965 zijn verschenen
OO: Otto Onge
P of PB: Pocket. De beroemde rood-gele boekjes verschijnen sinds 1965.
PdZ: Peter de Zwaan
SK: Slappe Kaft. Een aantal drukken HC's zijn uitgegeven met een slappe kaft. Voor deze kaft is de tekening van de stofomslag gebruikt
SO: StofOmslag. De papieren omslag ter bescherming van de hardcover. Bevat de tekeningen van Frans Mettes en Van Giffen.
WvdH: Willy van der Heide
WWW: Willem W. Waterman, pseudoniem van Willem van der Hout.
Vragen

Bob en zijn vrienden
Wie is Bob Evers?
Bob Evers is de naamgever en een van de drie hoofdpersonen uit de Bob Evers-serie. Hij is Amerikaan, woont in Pittsburgh, Pennsylvania waar zijn vader directeur is van een fabriek in motoronderdelen. Alhoewel Bobs naam aan de serie hangt, is zijn karakter een stuk vlakker dan dat van Arie Roos en Jan Prins. Hij weet alles van autos en motoren, is praktisch en meestal goedgehumeurd, kortom een typische Amerikaan. Hij is, ook al zoals de meeste Amerikanen, trots op zijn land, een van zaken waarmee Jan en Arie hem steevast op de kast weten te krijgen.

  "Moet je dat zien!" zei Bob verontwaardigd tegen Jan. "Ik zit de vent wat te vertellen en hij valt gewoon in slaap!"
  "Het hangt er ook wel van af wat je vertelt," meende Jan. Bob keek hem verontwaardigd van opzij aan.
  "Vertel ik vervelend soms? Over de Vrijheidsoorlog en de Burgeroorlog..."
  "Nou ja," zei Jan. "Dat is voor jullie misschien heel sensationeel, maar Europa hangt al meer dan tweeduizend jaar van oorlogen aan elkaar. Onze ganse Vaderlandse en Europese geschiedenis is een eindeloze ceel van veldslagen, oorlogen, vredesverdragen en bondgenootschappen die nooit langer dan een twintig of dertig jaar duurden. Moeten wij met roodgloeiende wangen gaan zitten luisteren naar die paar miezerige pestoorlogjes die jullie hebben gevoerd? Wat oorlogvoeren betreft komen jullie pas kijken, vergeleken bij ons. Jullie worden bij het idee van een oorlog even opgewonden als padvinders bij Vlagveroveren. Voor ons is een oorlog heel wat anders. Wij bekijken het een tikje meer filosofisch."
  Bob keek hem twijfelend aan:
  "Zit je nou weer grappen te maken of niet? Hoe kun je nou een oorlog filosofisch bekijken?"
  "Het is de enige manier waarop je hem kúnt bekijken," zei Jan. "Je overleeft 'm of je overleeft 'm niet. Dat is alles. Maar misschien vinden jullie nog wel eens een ongevaarlijke oorlog uit. Net zoals sigaretten met filters, tandenborstels in cellophaan en bacillenvrij drinkwater."
  "Och, stik!" gromde Bob gebelgd. "Moet ik zelf boven mijn eigen vaderland nog door jullie gejènd worden?"
  Uit: Heibel in Honoloeloe
Vragen

Wie is Jan Prins?
Ook Jan Prins is een van de drie helden uit de Bob Evers-serie. Hij woont in Amsterdam met zijn vader, een gepensioneerde kolonel en diens huishoudster Marianne. Jan is secuur, technisch en zuinig. Daardoor is hij in veel opzichten het tegenbeeld van zijn vriend Arie Roos. Een mooie staaltje van Jans technisch inzicht vind je bijvoorbeeld in Hoog Spel in Hong Kong, waar Jan, Bob en Arie op spectaculaire wijze uit een kelder ontsnappen en in Vliegtuigsmokkel met Verrassingen waar Jan een elektrische straalkachel gebruikt om opnieuw te ontsnappen, dit keer uit een kroepoekfabriek. Zuinige Jan houdt altijd de kas bij tijdens de avonturen en botst hierover talloze keren met Bob en vooral Arie. Een illustratieve passage hiervan is te vinden in het begin van Dollarjacht in een D-trein.

  "Zo, ben je daar eindelijk, dikke vads. Heb je nou wat te eten meegebracht?"
  "Drie zakken broodjes", verklaarde Arie, stilstaande. "Ik heb mijn vader opgebeld om rapport uit te brengen en... Wat zit je daar te graaien?"
  "Geef je nou die broodjes hier of niet?"
  "Als ik geld krijg om ze te betalen."
  Ditmaal was Jan lange tellen volledig sprakeloos. Hij gaapte zijn dikke vriend aan terwijl de regen neerkletterde op de papier en broodzakken.
  "Om... te betalen? en ik heb je daarnet nog duizend gulden gegeven!"
  "O - die? Die heeft de taxichauffeur mee."
  Jan begon zachtjes te rochelen en zelfs in het vage licht was duidelijk zichtbaar dat hij een stuk witter werd om zijn neus.
  "W... wil je me vertellen dat je een taxichauffeur een biljet van duizend gulden mee hebt gegeven?"
  "Ik had niet kleiner."
  "MAAR HAD JE DAN NIET KUNNEN WISSELEN!?"
  "Waarom? Je hebt nog negen briefjes van duizend in je zak."
  "Dacht je soms dat je daar nu wéér een van kreeg?"
  "Dat zal wel moeten, want ik moet deze broodjes betalen. Plus dat telefoongesprek met Amsterdam. Plus een kop koffie."
  "Geen kwestie van."
  "Dan breng ik deze broodjes weer terug."
  Jan was zo woedend, dat hij helemaal niets meer zei; klem zittend tussen zijn wens om Arie dwars te zitten aan de ene kant en zijn rommelende lege maag aan de andere kant. Hij begon in zijn zakken te zoeken, haalde daar nog wat losse bankbiljetten uit van veel geringere waarde en kwam met een briefje van 25 op de proppen.
  "Alsjeblief. En geef nou hier die broodjes."
  Arie reikte de broodjes over en grinnikte tevreden:
  "Je ziet weer eens: je moet in het leven altijd overvragen."
  Jan rommelde in de papieren zakken.
  "Hoezó overvragen?"
  "Als ik geen duizend pop had gevraagd, was ik afgescheept met een tientje. Nu krijg ik zomaar 25 pop."
  "Stik!" gromde Jan en beet met één enorme hap de helft van een broodje kaas af.
  Uit: Ali Roos als Arie Baba
Vragen

Wie is Arie Roos?
Arie Roos is de beroemdste van de drie helden uit de Bob Evers-serie. Velen hebben geopperd dat de serie eigenlijk naar hem genoemd zou moeten zijn omdat Arie de echte ster van het drietal is. Arie woont in Amsterdam en is de zoon van reder Roos. Arie is dik, roodharig en heeft een gezicht vol sproeten. Door dat uiterlijk is hij voortdurend het onderwerp het mikpunt van grappen, maar daar kan hij prima tegen; zijn antwoorden zijn meestal vernietigend. Arie blinkt uit in denken in kronkels, waar anderen rechtlijnig te werk gaan. Zijn onverwachte invallen en de fantastische kletsverhalen die hij à la minute uit zijn duim zuigt zetten zijn tegenstanders keer op keer op het verkeerde been.
Een mooi voorbeeld vind je in Trammelant op Trinidad, vanaf pagina 108 (PB), waar Arie "een omelet begon te bakken, die een zo geniaal mengsel was van waarheid en leugen, dat het hem zelf af en toe even duizelde."
Arie strooit met geld, want hij gaat er vanuit dat hij dat door zijn handigheid altijd weer terug kan verdienen. Een staaltje daarvan lees je in Bombarie om een Bunker, waar hij de schilderijensmokkelaar Kresse tienduizend gulden afhandig maakt. Van de drie jongens opereert Arie het meeste solo. Een prachtig voorbeeld staat in Een motorboot voor een drijvend flesje, waar Arie een speurtocht begint naar zijn verdwenen vrienden Jan en Bob.

  "Taxi!" brulde Arie, toen hij zulk een voertuig aan zag komen. De wagen stopte met een schok, kwam weer op gang en reed naar de trottoirband toe.
  "Wat een brul!" zei de chauffeur, het achterportier open zwaaiend. "Ben je niet bang dat je huig verslijt als je zo vroeg op de morgen zo hard schreeuwt?"
  Arie zette de kitbag naast zich op de achterbank en verklaarde:
  "De enige slijtage die ik aan mijn huig ooit heb kunnen bespeuren, ontstond nadat ik een Amsterdamse taxi-chauffeur het verschil duidelijk had gemaakt tussen iemand een tip geven en iemand met één klap rijk maken."
  De chauffeur keek Arie een tikje onzeker aan, maar gleed dan achter het stuur en reed de dikke jongen snel en vaardig naar het Centraal Station, waarvan de torens en transen in rood en goud blonken onder de laaiende ochtendzon.
  "Zal een warme dag worden," meende de chauffeur.
  "Dat zie je vaak in de zomer," zei Arie, zijn kitbag naar buiten slepend. "En doe er drie kwartjes voor jezelf bij; dan hoef ik niet te rekenen, want het is vakantie."
  De chauffeur gaf Arie zes-en-een-halve gulden terug van zijn tientje, grinnikte en reed weg. Als hij meer van zulke klanten kreeg, bedacht hij, was het leven van een taxi-chauffeur heel wat aangenamer.
  Uit: Een motorboot voor een drijvend flesje
Vragen

De geestelijke vaders
Wie is Willy van der Heide?
Willy van der Heide? Die is niet, die was.
Willy van der Heide is een pseudoniem van Wilhelmus Henricus Maria van den Hout. Hij werd geboren op 3 juni 1915 en overleed op 24 februari 1985. Hij is de oorspronkelijke auteur van de Bob Eversserie, waarvan in 1943 in feuilletonvorm het eerste deel verscheen in het blad Jeugd, getiteld 'De avonturen van drie jongens in de Stille Zuidzee'.

Willem werd geboren in Den Bosch, als oudste van een gezin van drie kinderen. Zijn vader was leraar in Den Bosch (en is overleden in 1941). Zijn moeder kwam oorspronkelijk uit Groningen, heette voor haar trouwen Bodewes en overleed in 1929. Behalve Willem kreeg de familie Van den Hout-Bodewes nog een zoon (Joop, geboren in ca. 1920, gestorven in 1975) en een dochter, Marie-José, geboren in 1927.

Willem trouwde in 1936 met Wiesje Grossouw en kreeg met haar twee kinderen: Willem-Peter (geboren in 1937) en Charles-Paul (geboren in 1939). Het echtpaar scheidde in 1948.

Van den Hout trouwde vervolgens met Annelies Jülkenbeck, waarvan hij in 1956 scheidde. Zijn laatste vrouw was Marion Niemeyer, dochter van de directeur van een Rotterdams verzekeringsbedrijf, later Nationale Nederlanden. Zij overleefde Willem en stierf in het najaar van 1988. Marion en Willem kregen eind jaren '50 een dochter, Sylvia en een zoon, Michiel. Sylvia onderging een geslachtsverandering en gaat momenteel als man door het leven.

Op 11 november 1955 werd een buitenechtelijke zoon van Willem geboren: Tjeerd, zoon van Puck Veerwater.

Van den Hout werkte in de jaren dertig bij de persdienst van Philips en verkaste in 1938 naar de buitenlandse reclameafdeling. In de oorlog trad hij toe tot het Nationaal Front van Mussolini-volgeling Arnold Meyer. Hij vervulde daar tot medio 1941 de functie van propagandaleider; in augustus van dat jaar werd hij ontslagen.. Hij werkte ook voor de gelijkgeschakelde Nederlandse omroep. Aan het eind van de oorlog werkte hij mee aan 'De Gil', een tijdschrift dat pretendeerde pro-Amerikaans te zijn, maar in werkelijkheid door de Duitse bezetters werd geredigeerd.
In mei 1945 werd Van den Hout gearresteerd op verdenking van collaboratieVanwege de lange duur van zijn voorlopige detentie - hij zat tot december 1948 vast - werd hij uiteindelijk van verdere vervolging ontslagen. Door de raad van beroep voor de perszuivering werd hij voor tien jaar van elke journalistieke activiteit uitgesloten. Tijdens zijn hechtenis begon hij met het schrijven van de Bob Evers-serie. Behalve het schrijven van Eversen, schreef hij een aantal andere (kinder-)boeken en was hij actief voor diverse tijdschriften.
Met dank aan Johan van der Ploeg
Vragen

Wie is Peter de Zwaan?
Op verzoek van de huidige uitgeverij, De Eekhoorn, heeft Peter de Zwaan de Bob Evers-serie na het overlijden van Willy van der Heide voortgezet.
De Zwaan is een Bob Evers-fan van het eerste uur en was een kennis van Willy van der Heide. Van de delen 33 en 36 completeerde hij het door Van der Heide opgezette verhaal en de 'illegale' delen 34 en 35 bewerkte hij zodanig dat ze beter in de serie pasten. Vanaf deel 37 is hij de - zeker niet onverdienstelijke - auteur van de Bob Evers-serie.

Behalve Bob Evers heeft hij diverse kinderboeken, thrillers en romans op zijn naam staan.
Hij is verscheidene malen genomineerd voor Nederlands' meest prestigieuze prijs voor misdaadromans, 'De Gouden Strop'. Zijn vijfde nominatie, 'Het Alibibureau' werd in juni 2000 eindelijk beloond met de hoofdprijs. Het autobiografische 'Een Keel van Glas' zal worden verfilmd, het contract met filmmaker Rob Houwer is getekend. Nog niet bekend is wanneer de daadwerkelijke opnames zullen beginnen. Ook van een van De Zwaans kinderboeken zal een film worden gemaakt: 'Koerier van het kwaad'.
Uitgebreide informatie over Peter de Zwaan is te vinden op zijn homepage: http://www.dezwaan.net/. Vragen

Pseudoniemen en andere werken van Willy van der Heide.
Willy van der Heide publiceerde boeken onder de volgende pseudoniemen:

  Willem W. Waterman
 • Amerika filmt (1938)
 • De kruistocht van generaal Taillehaeck (1941)
 • De kruistocht van generaal Taillehaeck deel II (Een strijd om Nederland) (1943)
  "De kruistocht van generaal Taillehaeck" beschrijft het inefficiënte Nederlandse leger (deel I) en het Zwart Front (deel II). Beide zijn in de WO II verschenen en niet echt lekker leesbare boeken.
 • Wie zei, dat je in dezen tijd niet kon lachen? (1944)
  Een boek, opgedragen "Aan den zin voor Humor van het Nederlandsche Volk", dat humoristische zaken beschrijft die mensen in ellendige tijden meemaken.
 • De roof van de Sabijnse maagden (1970)
  "De roof van de Sabijnse maagden" is een erotisch (pornografisch?) gedicht.
 • The house of pain (1975)
  "The house of pain" handelt over de erotische (sm) avonturen van ene Monique van Cleef. Overigens schreef Van der Heide dit boek in het Engels.
  Willy Waterman
 • Een woestijn raakt zoek. Een humoristische avonturenroman.(1938)
 • De erfenis van een zonderling. (1945)
 • De geheimzinnige schat (1946)
  Willy van der Heide
 • De Bob Evers-serie (1949-1989; daarna voortgezet door Peter de Zwaan)
 • De avonturen van Woutertje Wipneus; een kinderboek dat grote mensen graag voorlezen (1950)
 • Zip Nelson: De aanval der atoompiraten (1954)
 • Strato Stervaart-serie: 1. De Marsbewoners seinen? (1954)
 • Strato Stervaart-serie: 2. Een straalduikboot ontsnapt (1954)
 • Strato Stervaart-serie: 3. Start de Straalracer toch? (1955)
 • Dikkie: Dikkie en de dingen die branden (1956)
 • Otto Onge-serie: 1. Tam tam om een torpedoboot (1958)
 • Otto Onge-serie: 2. Buitenissigheden bij een bosbrand (1958)
 • Otto Onge-serie: 3. Een postroof met perikelen (1959)
 • Otto Onge-serie: 4. Slimmigheden met suikerzakjes (1960)
 • Dick Boei: Dick Boei en de bermbandieten (1968)
 • De smokkelvaart van de Maia (1972)
 • Toen ik een nieuw leven ging beginnen en andere waargebeurde verhalen uit de jaren vijftig (1979)
  Sylvia Sillevis
 • Wanda Moens-serie: 1. Drie meisjes en een cafetaria (1952); heruitgegeven als Drie meisjes en een bistro (1980)
 • Wanda Moens-serie: 2. Drie meisjes en een lord (1952)
 • Wanda Moens-serie: 3. Drie meisjes en een vakantiekamp (1955)
  De Wanda Moens-serie werd geadverteerd als "gezellige boeken voor oudere meisjes". De verhalen hebben niet al te veel om het lijf, in de jaren vijftig hebben vele meisjes er waarschijnlijk wel plezier aan beleefd.
  Victor Valstar
 • De slag bij Arnhem (1955)
  "De slag bij Arnhem" is een dichtbundel over de gevechten rond die stad in september 1944.
  W.H.M. van den Hout
 • Arnold Meijer strijdt om Nederland (1941)
  "Arnold Meijer strijd om Nederland" is opnieuw een dubieus werkje. Het is een verslag van Arnold Meijers werk in het Zwart Front. Van der Heide schreef dit boek in 1941, toen hij Meijer's propagandaleider was. Overigens handelt ook Taillehaeck II over het Zwarte Front en Arnold Meijer. Het werd in 1943 geschreven nadat Van der Heide was uit het Zwart Front was gestapt omdat hij het 'te burgerlijk' vond).
 • Wat schuilt er voor waars in wichelroedelopen en de aardstraaltheorie? (1951)
  Een pseudo-wetenschappelijk boekje, waarin Van der Heide pleit voor wichelroedelopen en aardstralen door de (niet-bestaande) professor Mieremet ten tonele te voeren.
 • Wonderlijke maar waargebeurde verhalen (1984)

Van den Hout heeft onder diverse pseudoniemen tussen 1943 en 1977 in verscheidene tijdschriften artikelen gepubliceerd. Ook is hij verantwoordelijk voor een groot aantal vertalingen uit het Engels, Duits en Italiaans.

Opvallend is dat Van der Heides boeken voor volwassenen uitmunten in dubieuze onderwerpen: de tweede Wereldoorlog is prominent aanwezig, vaak vanuit een 'andere' invalshoek. 'Wichelroedelopen' bevat een compleet pseudo-wetenschappelijk onderzoek. In de erotische/pornografische sfeer liggen 'The house of pain' en 'De roof van de Sabijnse maagden', misschien een gevolg van Van der Heides jarenlange werk voor tijdschriften als 'Candy'.

Een aantal boeken van Van der Heide zijn de moeite van het vermelden waard omdat ze de grondslag vormen voor een avontuur in de Bob Evers-serie:
"De erfenis van een zonderling" was de basis voor het avontuur van Jan, Bob en Arie met John en Lois Bennet: de briefjesjacht.
"De smokkelvaart van de Maia" beschrijft het dorp Humbeek, de Bob Evers-lezers welbekend uit "Bombarie om een Bunker". In dit boek haalt Van der Heide, samen met vrienden, een daar gelegen schip op.
In "Een woestijn raakt zoek" zijn veel elementen uit "Een speurtocht door Noord-Afrika" terug te vinden.
"Amerika filmt" bevat elementen die terugkomen in de Zuidzee-trilogie en (hoe kan het ook anders) "Vreemd krakeel in Californië.
In sommige verhalen uit "Toen ik een nieuw leven ging beginnen en andere waargebeurde verhalen uit de jaren vijftig" beschrijft Van der Heide hoe een aantal boeken uit de Bob Evers-serie tot stand kwamen.

Van der Heide schreef vier deeltjes in de Otto Onge-serie. Otto Onge is een Amsterdams jongetje met een fotografisch geheugen. In de vier verschenen boekjes helpt hij de Amsterdamse politie (zijn oom werkt daar) bij het oplossen van een aantal problemen.
De Otto Onge-boekjes zijn in dezelfde stijl geschreven als de Bob Evers-serie, maar voor een jonger lezerspubliek. De verhaallijn is eenvoudiger, de exorbitante uitspattingen van (met name) Arie Roos blijven achterwege en Otto is een trouw helper van de politie, iets dat bij Jan, Bob en Arie wel eens anders is. Wel is de humor nadrukkelijk aanwezig.

Onlangs dook in de archieven van Uitgeverij De Eekhoorn een vijfde Otto Onge-manuscript op, getiteld: 'Een kapitaal voor een knipselkrant'. Er zijn vergevorderde plannen dit vijfde Otto Onge-boek alsnog uit te geven. Aanvankelijk was er sprake van dat dit boekje als (gratis?) extraatje bij het verschijnen van het vijftigste Bob Evers-deeltje (najaar 2003 dus) zou verschijnen, wanneer (en of) dit boekje nog verschijnt is momenteel (october 2003) onduidelijk.
Vragen

De Bob Evers-serie boeken
De Bob Evers-serie compleet.

  Momenteel bestaat de Bob Evers-serie uit de volgende delen:
 1. Avonturen in de Stille Zuidzee (1950)
 2. Drie jongens op een onbewoond eiland (1950)
 3. De strijd om het goudschip (1951)
 4. Een overval in de lucht (1949)
 5. De jacht op het koperen kanon (1950)
 6. Sensatie op een Engelse vrachtboot (1950)
 7. Tumult in een toeristenhotel (1951)
 8. Drie jongens als circusdetective (1952)
 9. Een dollarjacht in een D-trein (1952)
 10. Een speurtocht door Noord-Afrika (1952)
 11. Drie jongens en een caravan (1953)
 12. Kabaal om een varkensleren koffer (1953)
 13. Een motorboot voor een drijvend flesje (1953)
 14. Een klopjacht op een kapitein (1954)
 15. Een raderboot als zilvervloot (1954)
 16. Nummer negen seint New York (1954)
 17. Een meesterstunt in Mexico (1954)
 18. Trammelant op Trinidad (1955)
 19. Vreemd krakeel in Californie (1955)
 20. Lotgevallen rond een locomotief (1956)
 21. Pyjama-rel in Panama (1956)
 22. Vreemd gespuis in een warenhuis (1957)
 23. Wilde sport om een nummerbord (1957)
 24. Hoog spel in Hong Kong (1959)
 25. Een vliegtuigsmokkel met verrassingen (1959)
 26. Stampij om een schuiftrompet (1959)
 27. Kunstgrepen met kunstschatten (1959)
 28. Bombarie om een bunker (1960)
 29. Ali Roos als Arie Baba (1960)
 30. Heibel in Honoloeloe (1962)
 31. Arie Roos wordt geheim agent (1962)
 32. Cnall-effecten in Casablanca (1963)
 33. Een zeegevecht met watervrees (1987)
 34. Bob Evers belegert fort B (1977)
 35. Arie Roos als ruilmatroos (1977)
 36. Kloppartijen in een koelhuis (1989)
 37. Superslag in een supermarkt (1990)
 38. Een festival vol verwikkelingen (1991)
 39. Bouwbonje om een staalskelet (1992)
 40. Schermutselingen bij een zandafgraving (1993)
 41. Bakkeleien in een Berlijnse bios (1994)
 42. De Stripman van Slubice (1995)
 43. Bizarre klussen met vakantiebussen (1996)
 44. Raadselrellen rond een rondreis (1997)
 45. Listige loeren in Las Vegas (1998)
 46. Feestelijke veldslagen in San Antonio (1999)
 47. Arie Roos als reserve-acteur (2000)
 48. Grof geschut op Schateiland (2001)
 49. Maxibotsing op een minibaan (2002)
 50. Rumoer in een rustgebied. (2003)
  In Zuidafrikaanse vertaling zijn de volgende delen verschenen:
 1. Avonture in die Stille Suidsee (1961)
 2. Drie seuns op 'n onbewoonde eiland (1961)
 3. Die stryd om die goudskip (1963)
  In de oorspronkelijke uitgave was de volgorde van de eerste zes delen anders:
 1. Een overval in de lucht (1949)
 2. De jacht op het koperen kanon (1950)
 3. Sensatie op een Engelse vrachtboot (1950)
 4. Avonturen in de stille Zuidzee (1950)
 5. Drie jongens op een onbewoond eiland (1950)
 6. De strijd om het goudschip (1951)

Van deel vijftig zijn twee versies verschenen: het reguliere Bob Evers-deel alsmede een speciale jubileumuitgave die onder andere omslagtekeningen van alle eerdere delen bevat.
Vragen

Hoe zit het met de diverse uitgaven van de boeken?
De delen 1-32 zijn door Willy van der Heide geschreven in de periode 1950-1963. De delen 34 en 35 heeft hij in 1977 geschreven, maar werden later (in 1988) door Peter de Zwaan herzien.
Deel 33 en deel 36 zijn door Van der Heide onvoltooid nagelaten en in de jaren 80 door Peter de Zwaan voltooid.
Vanaf deel 37 is De Zwaan de auteur van de serie.

De boeken zijn in oorspronkelijke uitgave bij de volgende uitgevers verschenen:

deel 01 - 19: Stenvert, Meppel;
deel 20 - 23: Stenvert, Apeldoorn;
deel 24 - 33: De Eekhoorn, Apeldoorn;
deel 34 - 35: Unieboek/Van Holkema & Warendorf, Bussum;
deel 36 - 42: De Eekhoorn, Apeldoorn;
deel 43 - 44: De Eekhoorn, Zeewolde.
Momenteel heeft Uitgeverij De Eekhoorn (sinds 1999 onderdeel van
(muziek-) Uitgeverij Weton-Wesgram) alle delen in haar portefeuille.

De HardCovers
Voor 1965 werd de serie in een gebonden uitgave gepubliceerd (in het jargon hardcover genoemd). Illustratoren van de serie waren Frans Mettes (deel 1-24 en 28-30) en Rudy van Giffen (deel 25-27 en 31-32).

De Pockets
Vanaf 1965 werd de hele serie als pocket uitgegeven, waarbij Van der Heide zelf diverse wijzigingen en toevoegingen aanbracht. Deze wijzigingen hadden onder meer te maken met moderniseringen (bijv. automerken en nummerborden van auto's); sponsortoevoegingen (Encyclopaedia Britannica, Droste). Typerend hierbij is dat vele verwijzingen van Coca-Cola veranderd werden in London Tonic. Volgens de overlevering (lees ook in 'Wonderlijke maar waargebeurde verhalen') wilde een nieuwe vertegenwoordiger van Coca-Cola Van der Heide's aantal maandelijkse gratis kratjes Coca Cola verminderen...

De pockets werden geillustreerd door Rudy van Giffen (deel 1-6 en 31-32); Moriën (deel 7-30); Marek (de Unieboek-uitgaven 34-35). Door Carol Voges werden de delen 1-3, 13, 15, 18, 20, 21, 23-27 en 29-31 geïllustreerd in de periode 1983-'84.
Vanaf 1987 is de vaste illustrator Bert Zeijlstra. Inmiddels zijn alle delen in herdruk verschenen met een voorkant van zijn hand.

De Harde kaften
Vanaf deel 47 (Arie Roos als reserve-acteur) verschijnen de boeken weer met een (moderne) harde kaft. Tevens zullen ze in een groter formaat worden uitgegeven. De oude delen zullen, indien er een herdruk verschijnt, ook in dit formaat worden uitgebracht.

De Slappe kaften
Regelmatig duiken er Bob Eversboeken op met een 'slappe kaft'. De tekst is die van de gebonden boeken, de harde kaft ontbreekt echter. De enige omslag is een papieren kaft van dezelfde kwaliteit als de stofomslag. Ook de tekening op deze omslag is gelijk aan de tekening op de stofomslag.
Over de herkomst van deze omslag doen verschillende verhalen de rondte. Zo zouden ze speciaal voor de Belgische markt zijn uitgebracht. Het (verreweg) meest geloofwaardige verhaal is echter dat deze boeken bestemd waren voor bibliotheken die na ontvangst van het boek onmiddellijk een stevige kartonnen kaft om het boek plakten. De papieren kaft werd dan of losgesneden, of liet men gewoon zitten, als een soort extra schutblad.
Vragen

Waar zijn Bob Evers-boeken te koop?
De delen vanaf nummer 47 zijn nog in de reguliere boekhandel te koop (aankondiging uitgever). Momenteel kosten deze delen EUR 5,99.
De gebonden uitgaven en de pockets met illustraties van Van Giffen, Moriën, Voges en Zeijlstra zijn uitsluitend in antiquariaten en op rommelmarkten ed. te koop.
Vragen

Wat zijn redelijke prijzen in antiquariaten?
De gebonden boeken (hardcovers) werden destijds verkocht met een zogenaamde stofomslag, een afneembare papieren omslag ter bescherming (tegen stof) van het boek. Deze stofomslagen zijn relatief zeldzaam en gewild bij de verzamelaar. Vrijwel alle antiquarische exemplaren van de hardcovers zijn te koop zonder stofomslag. Door gebruik van moderne kopieertechnieken worden echter steeds vaker gekopieerde stofomslagen aangeboden. Uiteraard heeft zo'n gekopieerde omslag geen verzamelwaarde. Niet alle handelaren vertellen u dat er een gekopieerde in plaats van een originele stofomslag om zit. Let hier dus zelf goed op!
De prijs van een hardcover, eerste druk met (oorspronkelijke) stofomslag, ligt rond de 35 euro.
Een hardcover, eerste druk zonder stofomslag: 15 euro.
Heeft de hardcover nog wel een stofomslag, maar is het een latere druk, dan is een goede prijs 20-30 euro.
5-15 euro is een goede prijs voor een latere druk hardcover zonder stofomslag.
Tenslotte nog de opmerking dat de lagere delen veel meer voorkomen dan de hogere, dat zal ook in de prijs tot uitdrukking komen. De prijzen van pockets liggen rond de anderhalve à twee euro.
Alle genoemde prijzen zijn uiteraard grove schattingen, op rommelmarkten kun je zomaar tegen een puntgave eerste druk voor 2 euro aanlopen, terwijl je in een antiquariaat of op internet 'aanbiedingen' van meer dan 100 euro ziet.
Een uitgebreid overzicht van alle verschenen drukken is hier te vinden. Vragen

Bob Evers leeft!
Publicaties en activiteiten rond Bob Evers
Alhoewel het eerste BE-deeltje al in 1949 verscheen, ligt de serie nog lang niet in de mottenballen. Vele mensen zijn dagelijks actief met de serie bezig. Een aantal initiatieven op een rijtje:

Wetenswaardigheden rond Willem Waterman: de Kleppemap
De 'Kleppemap' is samengesteld door de gebroeders Ton en Hans Kleppe, Bob Evers- en Willy van der Heidekenners bij uitstek. Zij hebben (zo ongeveer) alle publicaties rond de serie en de schrijver verzameld en gebundeld in een naslagwerk. Helaas is de map niet meer verkrijgbaar (de laatste mogelijkheid was op de Bob Eversjubileumdag ter gelegenheid van het verschijnen van deel 50), maar de meeste fans zijn meestal wel bereid (tegen kostprijs) een kopie te verstrekken.

Encyclopaedia Apriana
De 'Encyclopaedia Apriana' is het naslagwerk voor de Bob Eversfanaat.
'Aper' betekent 'Ever' in het Latijn en het geheel verwijst natuurlijk naar de favoriete lektuur van Jan Prins. De EA bevat naast een zeer uitgebreid personenregister ook de verwijzingen naar alle mogelijke andere zaken in de serie (dieren, wapens, landen, steden enz). Ook een opsomming van alle scheldwoorden ('wandelend reuzelmonument') en fouten in de serie ontbreekt niet.
Tenslotte omvat de EA een compleet kaartenregister met plattegronden van alle landen en steden waar de drie helden hebben geavonturierd.

De EA is samengesteld door Roger Schenk (adres: rschenk-at-chello-punt-nl) en mag vrijelijk gekopieerd en verspreid worden. De Apriana is beschikbaar in WordPerfect 5.1 formaat.

De Bob Evers Nieuwsbrief
Ook de Bob Evers Nieuwsbrief is een uitgave van de 'Kleppebrothers', zoals Ton en Hans Kleppe in de wandelgangen genoemd worden. Tweemaal per jaar, in januari en juli, verschijnt deze Nieuwsbrief; sinds enige tijd uitsluitend digitaal. De Nieuwsbrief bevat allerlei nieuwtjes en wetenswaardigheden met betrekking tot Bob Evers. Abonneren is gratis en kan gedaan worden door het sturen van een mailtje (adres: be-nieuwsbrief-at-tiscaliweb-punt-nl">.

Mocht u papieren post willen gebruiken:
Redactie Bob Evers Nieuwsbrief
Jacoba van Heemskerckstraat 7
3351 SP Papendrecht

De nieuwsbrief is ook op het Internet te lezen, en wel op de officiële Bob Evers-pagina's: http://www.bobevers.nl/

De boeken van John Beringen
John Beringen heeft vier boeken over Bob Evers geschreven:
- Het verschijnsel Bob Evers (1993).
- Het Bob Evers Virus (1994).
- Twee jongens en een Bob Evers-serie (1995).
Deze boeken zijn uitgegeven door Warung Bambu in Breda en aldaar (of bij John direct) te bestellen.

Het vierde boek, getiteld 'Bob Evers' laatste ereronde' is uitgegeven als 'samizdat'-uitgave. Geïnteresseerden worden verzocht zich bij John melden. In november 2000 is dit vierde deeltje in boekvorm verschenen in een eenmalige oplage van 1000 exemplaren.

Gegevens John Beringen:
Postadres:
John Beringen
'Huize Waterman'
Frideburgstraat 3
3962 CA Wijk Bij Duurstede
Mailadres: john-punt-beringen-at-wanadoo-punt-nl

Bob Evers in stripvorm
Van november 2002 - maart 2003 verscheen in het Algemeen Dagblad het vliegtuigsmokkelavontuur in stripvorm. Koen Wijnkoop (adres: wynkoop-at-vo-punt-lu) is een van de initiatiefnemers van deze actie. Samen met tekenaar Hans van Oudenaarde hebben zij een zeer letterlijke 'vertaling' van boek naar strip gemaakt. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de strip ook in boekvorm zou verschijnen, maar een complex conflict tussen Van Oudenaarde, Wijnkoop en uitgever Arboris verhinderen dit totnutoe. Ook het verschijnen van volgende delen is door deze twist nog niet geheel zeker.

Tante Kee Pocketbooks
Een Bob Eversfan is het initiatief 'Tante Kee Pocketbooks' begonnen uit onvrede over de slechte verkrijgbaarheid en de hoge prijzen van de werken van Van der Heide/Waterman etc. Daar er mogelijkerwijs problemen met uitgevers, copyrights etc. te verwachten zijn, heeft Tante Kee het verstandig geacht een proefballonnetje op te laten met Rene Verhulst's werk 'Lawaai in Luxemburg'. Zij heeft het boek in een oplage van 50 exemplaren vervaardigd, geheel in de bekende Bob Evers-huisstijl. Deze 'eerste druk' is inmiddels volledig uitverkocht.
Enige andere Tante Kee-boeken zijn inmiddels verschenen.

De Mailing list
Sinds juli 1996 bestaat op het Internet de Bob Evers-mailing list, waarop een gemiddelde van circa 100 deelnemers geabonneerd zijn. Op deze list wisselen Bob Evers- en Willy van der Heide-fans hun kennis uit. Beheerder van de list is Michiel van Deursen (mail: michiel-at-tty-punt-nl).

Het Internet
Behalve de mailinglist zijn op het Internet veel meer Bob Evers-zaken te vinden. Diverse Bob Evers fans hebben een of meerdere pagina's aan de serie en/of de auteur gewijd. Een prima, altijd bijgewerkt overzicht van de diverse pagina's plus korte inhoudsbeschrijving, is te vinden op de officiële Bob Evers internet-site: http://www.bobevers.nl/, die wordt samengesteld en onderhouden door Marco Meinders (mail:marco-punt-meinders-at-bobevers-punt-nl).

Bob Evers in het alternatieve circuit
Jas en Waser zijn de pseudoniemen van twee jongens die gezamelijk diverse bezoeken hebben gebracht aan Willy van der Heide. Ze hebben van de schrijver het onafgemaakte script van 'Kloppartijen in een Koelhuis' meegekregen. Dit verhaal hebben ze afgemaakt, een heel ander verhaal dan dat van Peter de Zwaan.
Het stuk dat zij geschreven hebben en hun verhalen over hun kennismaking en hun gesprekken met Willy van der Heide zijn te vinden in het derde boekje van John Beringen: Twee jongens en een Bob Evers-serie.

Andere schrijvers van Bob Evers-verhalen: Rene Verhulst (o.a. Lawaai in Luxemburg), Roger Schenk (Paniek op Páros), Pep Dekker (Rotzooi in Rio) en anderen. Op deze site pop-up en spyware alert! staan een aantal van deze verhalen.

'Lawaai in Luxemburg' is inmiddels ook in boekvorm verschenen. De uitgever is Tante Kee Pocketbooks; uitsluitend bereikbaar via de mailinglist.

Rene Verhulst' verhaal is niet het enige Bob Evers-verhaal dat op de mailinglist 'gepubliceerd' is. Ene Van Hees heeft 'Belevenissen met een bestelbus' geschreven. Een hele goede Bob Evers, spelend in het noorden van Nederland.
Vragen

Bob Evers VIP's
Rond Bob Evers en Willy van der Heide is veel activiteit. Sommige personen spelen hierin een prominente rol.

 • Marie-José van den Hout ('de Zus Van')
  Marie-José is een zuster van Willy van der Heide. Zij is zeer regelmatig aanwezig bij diverse BE-manifestaties en is natuurlijk een onuitputtelijke bron van anekdotes en verhalen rond haar broer. Sinds enige tijd is Marie-Jose ook digitaal (hout59-at-zonnet-punt-nl) te bereiken.
 • Paul van den Hout
  Paul is een van Willy's zonen en een minstens zo markant figuur als Willy ook was.
  In de film 'De erfenis van een zonderling' beweert Paul dat Willy van der Heide zich zelf het meest identificeerde met Arie Prins. Een op het eerste gezicht hilarische, maar op een tweede gezicht wellicht zeer diepzinnige opmerking.
 • de Kleppe Brothers
  Ton en Hans Kleppe hebben ooit de geuzennaam 'Kleppe Brothers' gekregen en voeren die nog steeds vol trots. Zij zijn de Bob Evers en Willy van der Heide kenners bij uitstek en samenstellers van de Kleppemap, een uitgebreid overzicht van publikaties over en van Willy van der Heide. Ook zijn zij de uitgevers van de Bob Evers Nieuwsbrief.
 • Roger Schenk (adres: rschenk-at-chello-punt-nl)
  De samensteller van de Encyclopedia Apriana, het zeer uitgebreide naslagwerk over de Bob Eversserie.
  Voor meer informatie: een mailtje naar Roger kan uitkomst brengen.
 • John Beringen (john-punt-beringen-at-wanadoo-punt-nl)
  Auteur van enkele boeken over de Bob Evers serie, uitgegeven bij uitgeverij Warung Bambu in Breda.
  Voor een overzicht van de boeken die door John geschreven zijn: klik hier.
 • Henk Bergman (adres: h.bergman-at-tip-punt-nl)
  Henk is publicist (maar voor zover ik weet, schrijft hij niet maandelijks in het een of andere blaadje voor bloembollencultuur) en is al jaren verantwoordelijk voor een zeer leesbare column in de Bob Evers Nieuwsbrief. Ook deze verhalen zijn op het Internet te vinden, op de pagina van Paul Vinkenoog.
 • Freddy Veenstra
  Maker van de video-documentaire 'De erfenis van een zonderling'.
  Freddy heeft deze documentaire gemaakt als afstudeeropdracht op de film-academie. De documentaire is uitverkocht.
 • het Bob Evers Genootschap
  Het Genootschap is op 6 december 1972 opgericht door een aantal vrienden van Van der Heide. Het Genootschap heeft de volgende leden:
  Peter Muller, Geerten Meijsing, Frans Verpoorten jr., W.C. van der Linden en K. Snell.
  Op 27 september 1997 werden in Zeewolde de Kleppe-brothers als leden voorgedragen door Uitgeverij De Eekhoorn.
  De doelstellingen zijn de volgende:
  Bestudering van de Bob Evers-serie
  Bibliografisch onderzoek van Van der Heide
  Leesavonden
  Excursies (onderzoek ter plekke)
  Periodieke uitgave van een blad (drie maal per jaar)

  Deze doelstellingen werden in 1972 in Amsterdam door het Genootschap begraven.
  Momenteel zijn geen activiteiten van het Genootschap bekend.
 • Vragen

  Bob Evers op internet
  Bob Evers is zeer goed vertegenwoordigd op het Internet. Er zijn vele homepages gemaakt, eenvoudig te vinden via de officiële Nederlandse Bob Evers-pagina. Ik zal dus hier niet al die url's gaan noemen. Surf naar bobevers.nl en begin aan een uitgebreide kliktocht.

  In juli 1996 startten enkele internetters, Danny Engelman, Paul Vinkenoog en Frank Engelen, een Bob Evers discussielijst, die al snel uitgroeide naar een volwassen mailinglist. Deze postlijst is inmiddels zo fanatiek geworden dat ook sommige leden ook al diverse evenementen georganiseerd hebben. Op het Internet wordt daarvan (uiteraard) uitgebreid verslag gedaan. Ook hier geldt: zie voor links de officiële Bob Everspagina's.

  Michiel van Deursen (mail: michiel-at-tty-punt-nl) is de lijstbeheerder en zal lijstleden die zich misdragen off-list benaderen. Bij herhaalde misdragingen zal hij de boosdoener(s) van de lijst verwijderen of zelfs de lijst geheel stoppen.

met de groeten van Yovka (mailadres: yovka-at-xs4all-punt-nl) en Ger (mailadres: gderksen-at-xs4all-punt-nl).

Om spam-mail te voorkomen, vervang -at- door @ en -punt- door ..