Willy van der Heide

Over schone treinen en smerige koffie

Uit: Vreemd krakeel in Californië


Koffie in Zürich

"Wat mij wel altijd een raadsel zal blijven, is: waarom ze bij ons in Holland altijd alles in zulke nare, bruine, grijze of modderkleurige tinten verven. Voor hetzelfde geld kun je een fabriek of een station helder wit maken, met knalrood of helgroen. Dat doen jullie hier in Californië ook."
"In Zwitserland óók," zei Bob. "Maar jullie beginnen er in Holland toch ook al mee?"
Jan dacht hier over na.
"Ja," gaf hij dan toe. "De stations en de treinen bijvoorbeeld. En sommige nieuwe fabrieken. En alles wat in Duitsland nieuw bouwen is ook helder van kleur. Maar de rest..."
Bob begon te lachen:
"Jij vergeet, geloof ik, één ding. In Californië, in Florida en in Zwitserland is het bijna altijd mooi weer. Bijna altijd is de hemel blauw en schijnt de zon. Moet je in een land waar het driekwart van de tijd mist of regent eens proberen iets schoon en wit te houden. Denk jij je een stat als Londen eens in, in heldere kleuren. Twee keer een flinke Londense mist met een neerslag van rook en roet, en je kunt heel Londen oververven. En je kunt pas helderkleurige, zindelijke stations maken, zogauw je elektrische of motortreinen hebt. Met stinkende-rook-uitbrakende-locomotieven hoef je daar niet aan te beginnen!