Vreemde Vierkanten op de Veluwe

Autootje loskletsen


Voorbereidingen
Speurtocht
Autootje loskletsen
Bami gooien
De kwis


Macro-mediaspecialist Danny kondigt het onderdeel 'Autootje huren' aan.

Maar dat was nog lang niet het einde van deze wonderlijke dag. Nadat we allemaal een beetje waren bijgekomen van het gesjouw met witte tonnetjes, deelden de organisatoren de groepen opnieuw in en werden we per groep vervoerd naar een plaats letterlijk in the middle of nowhere.

Arme Cathy! Cathy vervoerde ons als laatste groep naar het beginpunt van - weer een nieuwe - wandeling. Onderweg onthulde ze wat de bedoeling was. We zouden worden afgezet en maar moeten zien hoe we ergens uit zouden komen. Het leek haar wel handig als we een auto zouden weten te charteren. Kopen of huren ofzo. Een route vertelde ze dus niet. Met man en macht hebben we dus eerst maar geprobeerd de auto van Cathy te huren. Helaas, geen resultaat. Op de plaats waar we de auto moesten verlaten, hielpen smeekbeden en dreigementen niet. Liften bij een auto met panne was ook niet mogelijk want Cathy was van plan onmiddellijk weer te vertrekken. Ten einde raad maar de benzinedop opengedraaid en gedreigd een paar handenvol zand in de tank te mieteren. Helaas had Cathy dat snel in de smiezen zodat ze met een gigantische dot gas ervandoor schoot.


Mede-lotgenoten: Marcel van Veen, Frank Tempelman en André Rouwenhorst

Wandelen dus maar. Gelukkig bleef het droog en onder het zingen van enkele stevige liederen schoten we behoorlijk op. Na een stief kwartierke doorstappen, bereikten we een dorpsgarage die er behoorlijk gesloten uitzag. Garage Steensma leek op zaterdagen dicht te zijn. Na kort overleg besloten we te proberen of er iemand thuis was. Het luide roepen van 'Volluuk!' bleek te helpen, want Leo Steensma was aan het werk in de garage. Op onze vraag of hij ook auto's verhuurde, kreeg hij niet de kans te antwoorden, daar zijn vrouw Danny blijkbaar schoon genoeg had van autohuurders buiten openingstijd, en het kostte heel wat overredingskracht een gesprek met Leo Steensma aan te gaan. Het aanbieden van een extra fooi bleek niet te helpen, maar met de vindingrijkheid Arie Roos-waardig, kregen we een auto losgekletst. Dat was andere groepen ook wel gelukt, maar ik mag toch wel -trots- vermelden dat wij er zelfs nog geld bij toe kregen. In ruil voor Steensma's vrouw Danny, kregen we een auto zonder zand in de tank en met volle banden, en zelfs nog een VVV-dollar uitgekeerd!


Garage Steensma, op zaterdagen gesloten, en eigenaar-vrijgezel Leo Steensma
 

In de auto wachtte ons een nieuwe opdracht. Een cassettebandje met Morse-opdracht, die absoluut niet te ontcijferen viel. Geen nood; enkele VVV-dollars wisselden van eigenaar en de boodschap was meteen duidelijk: 'Ga naar de Smittenberg'. Voor de ervaren Bob Evers-lezer natuurlijk geen enkel probleem: dat is immers het beroemde etablissement waar Jan vanuit Apeldoorn vertrok om Frank en Kees de voet dwars te zetten.


Een legendarische Bob Everslokatie: De Smittenberg.
 

Groep Jeffries, zoals we gedoopt waren, had dus geen enkele moeilijkheid het volgende verzamelpunt te bereiken. Eenmaal daar gearriveerd, doken we onmiddellijk naar binnen, voor het nuttigen van een welverdiend kopje koffie en om te vragen of er wellicht boodschappen achtergelaten waren. Helaas vergaten we te vragen naar een enveloppe voor dhr. Jeffries, maar het vragen naar berichten voor Arie Roos en Jan Prins deed de dienstdoende ober schielijk in de keuken verdwijnen.


Uiteindelijk ontvingen we toch de enveloppe voor de heer Jeffries, terwijl Danny andermaal in paniek knopen stond te ontwarren
 

Het kopje koffie smaakte heerlijk, en eenmaal in het bezit van de enveloppe met opdracht voor Jeffries, besloten we onmiddellijk te vertrekken.