Inspecteur Rulmans in Den Bosch

Ochtendsessie in Den Bosch: de groep Arie


Inleiding
Voorbereidingen
Ochtend: Den Bosch
> Arie in Den Bosch
> Jan in Den Bosch
> Code ontcijferen
Middag: IJzeren Man
> Arie id IJzeren Man
> Jan id IJzeren Man
Avond: Den Heuvel
De Kwis
> Toelatingsexamen
> Caravan
> Koffer
> Algemene Vragen
> Openingszinnen
Door de organisatie werd de eerste groep (traditiegetrouw) 'Groep Arie' genoemd en bestond uit de volgende roodgele gekken:
 • Frank Engelen (teamleider)
 • Yovka van Santen
 • Danny Engelman
 • Rene Verhulst
 • Andre Rouwenhorst
 • Edwin Kort
 • Marcel van der Veen


Frank, Rene, Andre en Marcel overleggen koortsachtig over de te volgen route.


Probeert Edwin zich hier achter Gerben te verstoppen?


  Opdracht: Bepaal hoeveel Arie zou moeten betalen bij het verlaten van deze stationsrestauratie, en motiveer dat.

(Antwoord Groep Arie)
Uiteraard hoeft Arie niks te betalen, want die heeft immers zijn geld vergeten. Jan betaalt alles omdat hij de 25 pietermannen van Zwartsnor gekregen heeft


  Op een apart vel vinden jullie een kruiswoordpuzzel. Het is van groot belang deze puzzel zo snel mogelijk op te lossen. Ontcijfer vervolgens het codewoord (nee, niet novoplast en ook niet ananas). Ergens in de BE-serie speelt de helft van dit codewoord een grote rol. Bereid je grondig op deze scene voor.

  Verlaat het station in de richting van het centrum.
  Eenmaal buiten het stationsgebouw, ga je bij de vergulde draak linksaf.

  Opdracht: Jullie hebben net een naam voor jullie groep verzonnen. Motiveer deze keuze.

(Antwoord Groep Arie)
- alle gangsters dragen slappe hoeden
- de lange Amerikaan had ook een slappe hoed op
- in de 50'er jaren droeg iedereen een hoed.


  Ga vlak voor een garage waar een band wisselen heel wat minder kost dan een dag rechtsaf het bruggetje over, en volg de weg.


Hee, waren we dan toch op briefjesjacht?


  Opdracht: wie is er voor de familie Van den Hout in de plaats gekomen?

(Antwoord Groep Arie)
A van de Berk


Zuid-Willemsvaart, nummer 3. Naast 'De Omstreden Roker'. Dat moet haast wel het juiste adres zijn...


  Opdracht: Welk instrument kun je op nr. 35 niet leren bespelen? (Blijf in je antwoord on topic)

(Antwoord Groep Arie)
triangel, lekke stoomfluit


  Vervolg de weg, en ga bij het stoplicht rechtdoor.
  Ga bij het Bosch Medisch Centrum rechtsaf, en volg de borden 'Markt'.

  Opdracht: Op de Markt bevindt zich Hotel Central (of zoals W. v.d. Heide schreef: Centraal). Zoals je kunt zien is het door Van der Heide beschreven terras inmiddels hermetisch afgesloten van de buitenlucht, waar je op een zonnige dag zo lekker kunt zitten. De reden hiervoor is dat een Amerikaan hier ooit zonder te betalen is verdwenen. Ga alsnog de rekening van die man betalen, zodat het vertrouwen van de Bosschenaren in de mensheid zich kan herstellen en het terras weer een terras kan worden.


Rene en Andre, als rasechte kenners, weten meteen waar de schoen wringt. Zij beheersen hun literatuur als de beste en doken meteen na het vinden van de oplossing in de kruiswoorpuzzel een reisbureau binnen.
Volgens de overlevering vroeg Rene een brochure van Marokko, betaalde deze en scheurde de prachtige vierkleurendruk onmiddellijk, onder het verbijsterde gezicht van de aantrekkelijke reisbureau-medewerkster doormidden. Met een goedkeurend knikje naar het ontstelde meisje verliet hij vervolgens op zijn gemak de zaak.

Het codewoord in de kruiswoordpuzzel was 'REISBROCHURE'. En dat woord herinnert iedere JBA-gek natuurlijk onmiddellijk aan die geniale scene van Arie in Casablanca, waar hij zijn tegenspeler geniaal omverkletst met behulp van een doormidden gescheurde reisbrochure van Marokko. Wat gaat er verder gebeuren?


'Slaphoed' in optima forma. Laten we de bar langs lopen: Danny Engelman, Frank Engelen, Andre Rouwenhorst, Edwin Kort, Rene Verhulst, Marcel van der Veen; concurrenten/spionnen Dimitry Rust, Cornelis van Tilburg en Peter van Maarel en, taktisch verscholen voor het schilderij van 'Cafe de la Paix', organisator Theo Eleveld.

Tsja, wat gaat er verder gebeuren? Toch niet al te gemakkelijk, bleek duidelijk. De opgaves worden herlezen en opnieuw geanalyseerd. Briefjes worden door Rene op toiletten gelegd; er wordt rondgespied. Niemand echter bemerkt de bescheiden man in de hoek op. De dorpsgek van Den Bosch? Een handelsreiziger in speelgoedautootjes?
... helaas heb ik hier geen foto's van. Wie wel? ...


  Ga direct uit Hotel Central linksom de markt rond, en loop de Kerkstraat in.

  Opdracht: Ons aller vriendin Renee Moonen kan er vandaag helaas niet bij zijn. Koop een passende ansichtkaart en postzegel, ga op zoek naar haar adres. Lever vervolgens dit alles in bij de organisatie, zodat alle BE-deelnemers vanavond hun medeleven kunnen tonen.

  Alle moeite gaven de speurders zich. Ze zochten -en vonden- een telefoonboek uit de regio Haarlem, waar zij talloze Renees localiseerden. Bij enkele voorbijgangers trachtten zij wat kwartjes te bemachtigen, maar hadden aanvankelijk geen succes. Pas toen Frank zich in een Amerikaanse rol inleefde en met een paar glimmende guldens lonkte, hapte een Bosschenaar toe. In ruil voor enkele guldens en een paar sigaretten, ontving hij een paar kwartjes, wat Rene vervolgens de historische uitspraak: 'Maar dan heeft-ie je geschept!' ontlokte.
  Alle mensen met de naam Monen, Moonne, Moone en Moonen werden vervolgens afgebeld, totdat Frank op de Palmaleterweg 125 een Renee Moonen aantrof. Of althans, dacht aan te treffen, want hij kreeg een antwoordapparaat. Maar, Frank was overtuigd en dus werd dit adres ingevuld...


   Ga aan het eind van de Kerkstraat rechts, en vervolgens rechtdoor, over de Parade de Peperstraat in. Aan het eind ga je rechts de Verwersstraat in.

   Vraag: Hoe heet deze straat in de Bob Evers-serie ook wel?

  (Antwoord Groep Arie)
  Ververstraat


   Buikmans ging linksaf de Waterstraat in, maar omdat dit tegenwoordig niet meer is toegestaan, ga je rechtdoor.

   Opdracht: Zoek uit in welk pand in de jaren 50 hotel Wilhelmina gevestigd zou kunnen zijn, en motiveer dit.

  Het bankierspand naast het Oranjehotel. Dit concludeerden de Slaphoeden aan de hand van een foto in de beddenzaak ernaast.


   Ga linksaf de straat genoemd 'Achter het stadhuis', en gelijk rechts 'Achter het Vergulde harnas' in.

   Aan het eind ga je linksaf de Vughterstraat in.
   Ga rechtsaf de Postelstraat in, en volg deze de Kruisstraat in.
   Ga linksaf en vervolg de weg naar het station.

   Zoek aan het stationsplein naar hotel Terminus, waar deze keer niet wordt getrakteerd. (Tip denk aan de jaren vijftig)

   Opdracht: speel, ten overstaan van tenminste één lid van de organisatie de scène die zich in de reeks ook afspeelde in Terminus.