Inspecteur Rulmans in Den Bosch

De kwis: 32 Openingszinnen


De Kwis
> Toelatingsexamen
> Caravan
> Koffer
> Algemene Vragen
> Openingszinnen1. Aan de westrand van de Amerikaanse stad Pittsburgh, in de staat Pennsylvania, zijn enkele heuvels van verschillende hoogte en al vele jaren geleden was alle grond daar opgekocht door enkele van de inwoners die het best in hun contanten zaten, en vervolgens hadden zij er huizen laten zetten.

2. Als ik niet deksels goed uitkijk, lig ik dadelijk op mijn gezicht!' bromde Arie Roos.

3. Arie Roos dook uit de tramwagen van lijn 2 in de Leidsestraat, sprong over een plas heen en draafde haastig de Prinsengracht op.

4. Arie Roos en Jan Prins, gebogen onder rugzakken, sjokten op het Centraal Station van Utrecht.

5. Arie Roos zat in het open venster van hun hotelkamer op de twaalfde etage van het Excelsior Hotel in Hollywood, Californie, en keek neer op de kleurige, woelige drukte van Sunset Boulevard.

6. Bob Evers lag, geheel gekleed, boven op zijn hotelbed en bestudeerde een opengeslagen plattegrond van de stad Parijs.

7. De badkamer in het huis van kolonel Prins lag op de eerste verdieping.

8. De dikke, sproetige Arie Roos zat in de vensterbank van een open raam op de twaalfde etage van een hotel in Hollywood, Californie, en keek neer op de veelkleurige speelgoedparade van blinkende auto's, die ver beneden hem voortschoof over de volle breedte van Sunset Boulevard.

9. De dikke, sproetige Arie Roos zat met twee vingers te typen op de tweedehands schrijfmachine, die hij van een schoolvriendje had overgenomen voor vijfentwintig gulden, met nog een bruikbare hockeystick plus vier grammofoonplaten van Choo Berry.

10. De felle koplichtenbundels van een Ferrari racewagen zwiepten wild op en neer door de regenstralen die al sinds uren neerroffelden over het vlakke landschap tussen Antwerpen en Brussel.

11. De lange Amerikaan deed de deur van zijn kantoor dicht, knipte een schakelaar naar beneden en ging boven op zijn platte, stalen bureau zitten.

12. De vader van Arie Roos, de bekende vrachtbootreder Roos, was groot, roodharig en dik.

13. De vuilwitte bananenboot stoomde langzaam door de 'Drakenbek', de zeeengte die al deze vrachtschepen volgen als zij Port of Spain, de hoofdstad van het eiland Trinidad, willen bereiken.

14. Drie flink opgeschoten jongelieden stonden, op de rand van een trottoir, in het centrum van de havenstad Antwerpen; elk met een koffer in de hand en in hun ogen die typische blik van mensen die niet precies weten of ze nu zullen oversteken, of maar aan dezelfde kant van de straat blijven.

15. Het onverwachte avontuur met de particuliere detective Pijnenborg begon, doordat de zuinige Jan Prins met zijn scheldejol dwars door de Stadionsluis in Amsterdam ging varen om een kwartje te verdienen.

16. Het was bijna tien uur in de avond van een Amerikaanse septemberdag en die dag was behoorlijk heet geweest.

17. Het was kwart over twee op een hete augustusnacht in een hotelkamer aan de rand van Nijmegen.

18. Jan Prins en Arie Roos zaten in het dor-verschroeide gras op de helling van de betonwegberm en zochten hun zakken na.

19. Jan Prins fietste de hoek van de Amsterdamse straat om met een vaart als een vuurpijl, flitste tussen een bloemenkaar en een tierelierend draaiorgel door, en stopte voor het huis van zijn vriend Arie Roos met het huilend geluid van een geblokkeerde achterband.

20. Jan Prins was al wekenlang ontevreden over de manier waarop zijn kamer eruit zag.

21. Jan Prins werd door sommige van zijn leraren uitgescholden voor een luie jongen.

22. Je hebt van die dagen dat het tegen het einde van september in Pittsburgh, Pennsylvania, U.S.A., machtig heet kan zijn, en op de dag waarop de laatste ronde van het juwelenjachtavontuur een aanvang nam, lag het grote huis van Pa Evers, de vader van Bob Evers, gewoon te sissen in de blakende zon.

23. Kan men zich iets groteskers voorstellen dan de volvette, roodharige en sproetige Arie Roos in de rol van: Geheim Agent?

24. Mijn telefoon rinkelde.

25. Om tien minuten over twee in het holst van een zwoele, Italiaanse nacht stopte een stoffige taxi voor de maanverlichte gevel van het Colossa Hotel in Napels.

26. Ons Rad van Avontuur gaat weer eens draaien,' zei de dikke Arie Roos, half in zichzelf, opkijkend naar de kolossale witte gevel van het Lincolnhotel in Miami, Florida, USA.

27. Over het fluweelzachte, rustige golvende water van de Stille Oceaan gleed een sloep…bemand met drie jongens: twee Hollandse knapen die aan de riemen trokken, en een Amerikaanse jongen, die achterin aan het roer zat.

28. Toen Arie Roos en Jan Prins aan mij later hun avonturen tijdens de klopjacht op Kapitein Doberman vertelden, zei de dikke Arie:

29. Toen de dikke, roodharige Arie Roos op tweede kerstdag wakker werd, uit het raam keek en zag dat het minstens vier graden dooide, dook hij met een kreun van afgrijzen weer onder de dekens.

30. Twee Hollandse en een Amerikaanse jongen, met Winchester-geweren in hun handen, zaten op het gladde strand van een eiland in de Stille Oceaan en staarden naar een wit zeiljacht, dat langzaam van het strand wegvoer.

31. 'Wel verdraaid!' zei de oude heer Prins, ongeduldig naar de klok kijkend.

32. Wij waren eigenlijk helemaal niet van plan om in Panama terecht te gaan komen, meneer van der Heide,' begon Jan Prins, toen hij mij later de zeer ongewone stunts vertelde, die hij samen met de dikke Arie Roos en Bob Evers had beleefd in dat smalle kronkeltje land tussen Noord- en Zuid-Amerika.