Inspecteur Rulmans in Den Bosch

De avond


Inleiding
Voorbereidingen
Ochtend: Den Bosch
> Arie in Den Bosch
> Jan in Den Bosch
> Code ontcijferen
Middag: IJzeren Man
> Arie id IJzeren Man
> Jan id IJzeren Man
Avond: Den Heuvel
De Kwis
> Toelatingsexamen
> Caravan
> Koffer
> Algemene Vragen
> Openingszinnen
Tsja, de kwis. Traditioneel mag hij niet ontbreken op een Bob Evers-dag. De kwis werd ditmaal samengesteld door Niek Eleveld (adres: niek.eleveld-at-asml-punt-nl). Hij koos voor een nieuwe opzet: geen overdreven moeilijke vragen, wel veel en af en toe een typische graadmeter ertussen.
Vijf categorieen vragen waren er.
 • Scherpzinnig?
  Een vraagje om te testen of de deelnemers net zo scherpzinnig waren als Jan, Bob en Arie destijds.
  Dat bleek overduidelijk niet zo te zijn, want ondanks diverse hints en tips van de organisatoren bleek niemand in staat zich het nummerbord van Theo's auto te herinneren. Zelfs Frank Angelino niet, die toch een hele tijd met het extra nummerbord van de Volvo heeft rondgelopen. Het verst kwam Danny, die in ieder geval de lettercombinaties wist. De hulp van Yovka sloeg hij hooghartig af...

 • Vragen over 'Drie jongens en een Caravan'
  Een logische categorie natuurlijk. Jan, Bob en Arie hebben met de caravan van Graham bij de IJzeren Man overnacht en dit boek was dus een van de onderwerpen van de dag. Met de woonplaats van Graham hadden de meeste kwissers nogal problemen, evenals de banden van de Buick en de Lincoln Zephyr, die beide witte zijkanten hadden.
  Verrassend goed beantwoord werden sommige andere vragen. Het haarwater van Bob schijnt een wel zeer speciale geur te hebben; de meeste kandidaten wisten dat.

 • Vragen over 'Kabaal om een Varkensleren Koffer'
  Arie zwerft er een halve dag rond, achter een Afghaanse windhond en Terry, de airedale terrier aan. Over het algemeen werden deze vragen ook redelijk beantwoord, alhoewel café 'De Vier Kolommen' regelmatig 'zuilen' had. Drie of vier, dat maakte niet uit.

 • 30 Algemene Bob Eversvragen
  Uit elk boek eentje. Dat daar verwarring uit kon ontstaan, bleek al onmiddellijk bij de eerste vraag. In de tekst stond 'onbewoond eiland' genoemd, maar de vraag handelde over deel 1: 'Avonturen in de Stille Zuidzee'. Onduidelijkheidje van de opsteller.
  Sommige vragen waren eenvoudig en werden zeer goed beantwoord; andere vragen waren moeilijker. Vraag 10 bleek zelfs twee antwoorden te hebben: het door de organisatie voorziene 'Savoia Queen' en het door (wie anders?) Yovka gegeven antwoord: Silver Mermaid. Correct, uiteraard.
  Niemand wist hoe een Pennsylvania nummerbord eruitziet of hoeveel zwijnen de jongens gevangen hadden.
  Voor sommigen duurde het 'lang' voordat het water tot aan de bovenrand van de deur in de kelder in San Fransisco staat, volgens anderen was niet Bertus Aafjes maar de beroemde dichter Hennie Schol volgens wachtmeester Van Praay een prul.
  Bijzondere pechvogel bij deze categorie vragen was Anne Marie, die de huur van de Volkswagen en de taxi-rit van Bonn naar Frankfurt op onnavolgbare Jan Prins-wijze naar beneden afrondde.
  Tenslotte werd de Stille Zuidzee regelmatig tot het grootste zwembad ter wereld gebombardeerd :-)

 • De openingszinnen uit 32 delen Bob Evers
  Nadat 's ochtends de slotzinnen al in een puzzel waren opgelost, volgden nu de openingszinnen. Een aanmerkelijk eenvoudiger klus, zo bleek bij het nakijken. Vrij veel mensen wisten uitstekend te scoren, met als koplopers Yovka (31 goede antwoorden; ze was 'Sensatie' vergeten in te vullen...) en Simon (30 goede antwoorden; hij verwisselde alleen Vreemd Krakeel en Locomotief; een logische fout...)


De Uitslag


'Culinaire Capriolen met Droste' heette het verrassingspakket voor de winnaar van de kwis. Een boekje met allerlei Droste-gerelateerde gerechten, een blikken Droste-doos en een pak originele Droste-cacao.


De hoofdprijs van de avond...

Hier komt de uitslag:
15. Peter van Maarel 3½ pt.
14. Dimitry Rust 9 pt.
13. Marcel van der Veen 15½ pt.
12. Edwin Kort 22½ pt.
11. Danny Engelman 25 pt.
10. Rene Verhulst 26 pt.
9. Marco Meinders 30 pt.
8. Olaf van Es 31½ pt.
7. Lois Bennet (Anne Marie van Osch) 34 pt.
6. Koen Wijnkoop 34½ pt.
5. Frank Engelen 41 pt.
4. André Rouwenhorst 53 pt.
3. De Groene Man (Simon Kuipers) 55½ pt.
2. Cornelis van Tilburg 63½ pt.
1. Yovka van Santen 71 pt.

Vooraf

 • Alle antwoorden op de vragen zijn te vinden in de eerste 32 delen.
 • Iedere vraag levert een punt op; alleen volledige en duidelijke antwoorden leveren een punt op, halve antwoorden niets.
 • De score van deze kwis wordt gecombineerd met de (groeps-)scores van de middag onderdelen, de hoogste wint.
 • Behalve een pen, mogen alleen door de organisatie uitgereikte hulpmiddelen gebruikt worden.
 • Bij de organisatie is een lijst te halen met alle Bob Evers boeken, het vragen hierom kost echter de helft van het behaalde aantal punten.
 • Het oordeel van de jury is bindend.

 •  
 • De quiz bestaat uit 5 onderdelen:

 •  
 • Vragen om te testen of je wel welkom bent op de BE-dag '99 en een vraag of je net zo scherpzinnig bent als Jan, Bob en Arie
 • Vragen over ‘Drie jongens en een Caravan’
 • Vragen over ‘Kabaal om een Varkensleren Koffer’
 • 30 Algemene Bob Eversvragen
 • Alle 32 openingszinnen

 •  
 • Worden er namen gevraagd, geef dan altijd de complete naam, inclusief titels (voor zover bekend) als antwoord.
 • Wordt de titel van een boek gevraagd, dan is 1 (duidelijk) woord voldoende (voorbeeld: Caravan, Kabaal)
 • Je hebt 25 minuten (= te weinig) de tijd, deel het goed in.


Er wordt druk geschreven door:
We beginnen Aan de linkerkant van de tafel, dichtbij en gaan zo rond: Marco Meinders, Peter van Maarel, Olaf van Es, Cornelis van Tilburg, Dimitry Rust, Andre Rouwenhorst, Rene Verhulst, Koen Wijnkoop, Lois Bennet (alias Anne Marie van Osch), de Groene Man (alias Simon Kuipers), Marcel van Veen, Yovka van Santen, Danny Engelman, Frank Engelen.

De hele kwis staat op deze pagina's vermeld; Veel succes ermee!
Voor de antwoorden klik je gewoon op de muts.
Als er paginanummers bij de antwoorden vermeld staan, hebben deze altijd betrekking op de pockets.